tisdag 22 januari 2013

Folksams hemliga register

Mycket diskret och helt utan kundernas vetskap har försäkringsbolaget Folksam byggt upp en privat underrättelsetjänst. Det kunde Aftonbladet avslöja i går. Som försäkringskund riskerar du att känsliga personliga uppgifter sparas i upp till tio år. Folksams utredare är ibland före detta poliser, och metoderna hämtas från polisarbetet. Det gäller till exempel det register där spaningsresultat och känsliga personuppgifter sparats. Försäkringsbolaget har helt enkelt skaffat sig ett eget spaningsregister, som enligt Aftonbladets uppgifter dessutom bytt uppgifter med polisen. Allt i största hemlighet.
Ledare i Aftonbladet 130118. Läs mer här. Fler som skriver om Folksam. DN.

2 kommentarer:

  1. "Känsliga" personuppgifter blandas med rena lögner och fantasifulla historier och halvsanningar ... allt för att svärta ner försäkringstagare och framställa dem som skurkar
    När det är Folksam som rakt av utsätter kunder för bedrägeri.
    Folksam har stor vana att via köpta advokater ljuga sig igenom rättsväsendet.

    SvaraRadera
  2. Så pass negativt kan dribblandet mot den skadedrabbade förstås tolkas när Folksam kostnadseffektiviserar och gör vad som är mest lönande. Sker det med vilja är det givetvis förkastligt. Folksam förlitar sig på sin statistik.
    Vad är det då för sanningar som gäller inom Folksam idag nu när Anders Sundström har lämnat posten som VD?

    "Det tog bara ett år så var den tidigare vd:n Anders Sundström tillbaka i Folksam, den här gången som ordförande. Under året som har gått har Anders Sundström även hunnit med att bli ordförande i Swedbank, där Folksam är huvudägare.

    Det nya uppdraget innebär flera utmaningar när det gäller rollfördelning mellan Folksam nya vd Jens Henriksson och Anders Sundström. Först och främst finns en risk för att Anders Sundström blir en överrock åt Jens Henriksson. Det är ett generellt och välkänt problem och är ett av skälen till att den svenska koden för bolagsstyrning tar upp just den problematiken.

    Enligt koden är det på sin plats med en särskilt motivering om valberedning föreslår en tidigare vd som ordförande i samma bolag. Det blir inte lätt för den nya vd:n att ompröva gamla sanningar när den gamla vd:n är ordförande.

    Citat svd.se/naringsliv

    http://www.svd.se/naringsliv/anders-sundstrom-svingar-klubban-i-tre-jattekoncerner_3347648.svd

    SvaraRadera